Close

Těhotenství a zinek

 

Jste těhotná a trpíte nevolnostmi při jakémkoli pachu? V tom případě máte pravděpodobně silný nedostatek zinku.

Napíši Vám vlastní zkušenost. Při druhém těhotenství – to mi bylo 28 let, mi bylo špatně i z obyčejné horké vody, která tvořila páru. Když se do ní navíc přidal Jar, tak jsem pomalu ani to nádobí nedokázala umýt. Muka pro mě byly jízdy autobusem, ve kterém se mísilo hned několik pachů jako jsou pot, cigarety, pivo, parfémy… Protrpěla jsem si kruté tři měsíce. Když jsem potřebovala uvařit, chodila jsem doma jako bandita s plenkou přes nos a ústa.

Narodila se mi holčička a už v porodnici jsem věděla, že je něco hodně špatně. Měla silně nedorostlé kyčelní klouby a těžkou vadu kloubního vaziva. Byla silně hypermobilní. Lékaři se ani nesnažili mi nabídnout řemínky nebo něco podobného. Přijala bych naprosto cokoli, jen ne tu jedinou variantu, se kterou přišli: S tak těžkou vadou ve dvou letech jedině operace. Ta se nakonec nekonala, protože jsem to nehodlala vzdát bez boje, ale o tom si povíme někdy příště.

Nedostatek zinku a jeho důsledky

Až o hodně později jsem se dozvěděla, že jsem měla silný nedostatek zinku. Já ani má dcera jsme si tím vším nemusely projít, kdyby mě na to můj gynekolog upozornil. Zinek je totiž velmi významný minerál, který se koncentruje zejména ve svalech, kostech, kůži a u mužů v prostatě. Proto je velmi důležitý i v případě, že čekáte chlapečka.  Po celou dobu mé praxe se setkávám až velmi často s lidmi, kteří jsou hypermobilní. A právě jedním z důvodů je nedostatek zinku. Zkuste jej více užívat alespoň tři měsíce před otěhotněním a také první tři měsíce v těhotenství, ať taková rizika co nejvíce snížíte.

Doktorka Lynn Griegerová doporučuje proti chřipce a nachlazení v těhotenství užívat minimálně 20 mg zinku denně. Rozhodně bych to každé těhotné ženě doporučila. Nedostatek zinku může způsobit předčasný porod, snížení porodní váhy u novorozence – u druhé dcery jsem měla termín na vánoce, ale podle ultrazvuku se měla narodit o celý měsíc později. Dále jsou čerstvě narozené děti náchylnější na infekce a nedostatek zinku se projevuje ve zvýšeném množství vrozených vad u dětí – viz výše.

 

Přejete si holčičku nebo chlapečka a přemýšlíte, zda nebo jak je to možné ovlivnit? O potravinách, které ovlivňují narození dívenky/chlapce si můžete přečíst v mém článku 🙂

 

Přeji krásný den.