Close

Achillova pata

Před několika dny ke mně přišla paní se silnými bolestmi achillovy šlachy, měla problém došlápnout na celé chodidlo. Pracovala jako poštovní doručovatelka, takže toho každý den nachodila opravdu hodně! Nyní byla na nemocenské už pět měsíců, zaměstnavatelé na ni už byli naštvaní a lékaři jí doporučovali stále stejnou medikaci – léky od bolesti a natírat třeba Voltarenem. Nic jí nezabíralo.

Její achillovka byla nateklá, silně bolestivá na dotek a podstatně teplejší, než okolní tkáň. Jako u všech mých klientů, tak i u ní jsem pracovala s Dornovou metodou. Srovnala jsem vyosenou pánev, dosadila lehce vysunuté kyčle, opatrně usadila kolena a kotníky.

Jaké bylo pro paní překvapení, když se asi po deseti minutách postavila a s úžasem zjistila, že může došlápnout na celé chodidlo. Nevěřícně se mě zeptala, jestli je možné, aby bolest tak rychle ustoupila. Mnoho z vás si možná pomyslí, že je to zázrak, nebo naprostá blbost. Ani jedno ani druhé.

Celé to spočívalo v tom, že díky špatně postavené pánvi a kyčelním kloubům došlo k výraznému napětí zmíněné šlachy a ta zareagovala při nadměrném zatížení tím, že otekla. Každému je snad jasné, že léky od bolesti a ani žádný krém nemohly tento stav nijak pozitivně ovlivnit bez odstranění příčiny…

Zkontrolovala a popravila jsem jí celou páteř, to je vrácení vybočených obratlů zpět na své místo a samozřejmě zatejpovala kotník, aby měla nohu stabilnější. Když po hodině odcházela, teplota její achillovky se podstatně snížila a odcházela jen se zbytkovou bolestí.

To je jeden z důvodů, proč mám svoji práci tak ráda – protože v ní vidím skutečně smysl! Je úžasné, jak „málo“ stačí k tomu někomu zcela změnit (zkvalitnit) život jen tím, že odstraním příčinu bolesti.