Close

Dornova metoda

Každého z nás někdy více či méně bolely záda nebo klouby. Ať už to byly kolenní nebo kyčelní, vždy to bylo nepříjemné a rozhodně to nepřidalo na komfortu. V červnu roku 2003  paní Zuzka Prouzová přišla do České republiky, aby představila metodu, kterou dnes po téměř 16 letech nazýváme Dornova metoda Plus. Tím dala mnoha lidem naději na zkvalitnění jejich života. Přídavek „Plus“ proto, že za tu dobu, co se zde tato metoda velmi úspěšně praktikuje, jsme s kolegy pracovali a stále pracujeme na jejím dalším zdokonalování.

Jedná se o druh manuální terapie, která je velmi jemná při vracení jednotlivých obratlů a kloubů do jejich přirozené polohy. Na rozdíl od šetrných forem standardní manuální fyzioterapie se tak děje za aktivní účasti klienta.

Provádí se kyvadlovým pohybem ruky nebo nohy. Právě tato technika se využívá k nutnému uvolnění svalstva. Ačkoli klient může cítit při napravování lehkou bolest, jedná se o šetrnou metodu.  V žádném případě se zde nepoužívají prudké a nebo trhavé pohyby.

Čím je tlak na obratel šetrnější, tím rychleji se vrátí zpět. Cílem metody je uvolnění meziobratlových kloubů. Základním předpokladem úspěchu terapie je aktivní spolupráce klienta, kdy také může přešlapovat  na místě nebo chodit.  Pro imobilní pacienty je využití této metody méně vhodné, nicméně zkušení terapeuti zvládají i ležící klienty a vozíčkáře.

Počet aplikací Dornovy metody pro dosažení požadovaného stavu je individuální. Částečná úleva se může dostavit u některých lidí okamžitě, u jiných po dvou ošetřeních, u složitějších případů se však požadovaný efekt může dostavit až za několik měsíců. V případech využití metody k řešení blokád páteře doporučuji zároveň odstranit i nesprávné pohybové návyky klienta, které způsobují opakování potíží. Základy správného pohybu jsem začala učit veřejnost poté, co jsem se zbavila několikaletých bolestí kyčelních kloubů z důvodu vrozené vady a také jsem se vyhnula oboustranné výměně kyčlí. Velmi rychle jsem si  vyřešila oboustranný zánět tenisových loktů a silnou bolest chodidel, které jsem měla díky plochým nohám.

Kdy doporučujeme (indikace)

V případech, kdy klient ze zdravotních důvodů vyžaduje velmi jemný přístup k mobilizacím páteře.

Kdy neprovádíme (kontraindikace):

  • kožní onemocnění typu rakoviny kůže
  • náchylnost ke zlomeninám (např. po léčbě kortizonem) nebo náchylnost ke krevním výronům
  • osteoporóza v pokročilém stádiu (dochází k spontánním zlomeninám)
  • akutní záněty
  • Bechtěrevova nemoc (pokud jsou obratle již srostlé)
  • tumory a nádorová onemocnění
  • po operaci plotének (lze začít až po 6 až 8 týdnech)
  • po operaci kyčelních kloubů (lze začít až po 6 až 8 týdnech s nutností vyhýbat se intenzivní vnitřní rotaci kyčelního kloubu)
  • celková imobilita klienta

Pokud již máte kurz Dornovy metody za sebou, a potřebujete si ji zdokonalit, procvičit či jen zopakovat, můžete navštívit můj workshop. Je otevřen nejen masérům, ale i laikům z řad veřejnosti, kteří využívají tuto metodu například k ošetření rodinných příslušníků.