Close

Bolí vás hlava?

Otázka za všechny peníze. 🙂 Snad každého z nás někdy bolela hlava… Je však velký rozdíl, jestli nás hlava bolí občas, nebo stále. Přichází ke mně lidé, kteří mají migrény i třikrát týdně. Jedna odeznívá a druhá nastupuje. Pro takového člověka je to naprosto vysilující a zoufalé.

Příčin bolesti hlavy může být hodně.

Špatný pitný režim.

Správně pít se musí umět. Měli bychom popíjet celý den v malých dávkách, aby tekutina skutečně v těle zůstala. Pokud vypijeme najednou dvě deci čehokoliv, jsme jako „průtokáč.“ Jak se říká, rychle nabyl, rychle pozbyl. Běháme stále na wc a tělo trpí nedostatkem tekutin, i když vypijeme třeba tři litry. Pak můžeme být unavení a bolí nás hlava. Stačí doplnit vodu a bolest velmi rychle odchází.

Přetížená krční páteř.

U cyklistů je to kapitola sama o sobě – jsou v předklonu a aby viděli na cestu tak vytáhnou krk a zvednou bradu. A zátylek jim téměř sedí na ramenou. Většina z nás má však hlavu v předklonu kvůli své práci, nebo ve strnulé poloze a to i tehdy, když to není potřeba. Neustálé psaní esemesek, koukání do telefonu nebo hodiny strávené hrou na počítači si časem vybere svou daň. Všichni mají ale jedno společné: Ramena předsunutá dopředu a tím přetížené krční svaly. Mějme na paměti, že hlava váží mezi šesti a ž sedmi kily. A to je pro krátké svaly silná zátěž. Navíc máme v těle něco, čemu se říká páteřní tepny. Pokud nemáme v pořádku páteř, odnesou to i tepny, které přivádí krev do mozku.

U většiny lidí bolest odejde v okamžiku, kdy se naučí používat správný pohybový vzorec. Hlavu vytáhnout vzhůru, ramena protáhnout do délky a usadit lopatky, otevřít hrudník a vytvořit prostor mezi lopatkama a to nejdůležitější, zapnout napřimovače. Přestože to zní složitě, děsit se nemusíte – zvládne to opravdu každý.

Bolesti zubů nebo uší můžou přecházet v bolest hlavy.

Také přetížené a unavené oči můžou způsobovat tlak – obvykle v zátylku. Na to většinou pomůže si na chvíli odpočinout a na oči si položit navlhčený kosmetický tampon. Také je dobré používat oční gymnastiku na posílení očnicových svalů a na jejich prokrvení.

Psychické vyčerpání a silný stres.

A to stres jak krátkodobý, tak dlouhodobý. Což v dnešní době není nikterak výjimkou.

Cysta či jiný útvar na mozku.

To my spolu nevyřešíme… To už je v kompetenci lékařů.

Pozitivní ovšem je, že většina potíží spojená s bolestmi hlavy je řešitelná a je to plně v našich rukou. Když mi někdo řekne, že u něho nejde použít správný pohybový vzorec, protože mu to jeho práce nedovolí, tak mu jeho bolesti násilím brát nebudu. Mám vnučku, které je dva a půl roku. Má naprosto dokonalou koordinaci těla a žádná její aktivita ji nepřinutí k tomu, aby udělala nějaký špatný pohyb. Jen mi dospělí hledáme výmluvy. Nejhorší a bohužel i smutné na tom všem je, že děti špatné pohybové návyky rodičů začnou v určitém věku kopírovat a pak máme osmdesát procent dětí se skoliozou. Hodně dětí nosí korzet a nejhorší je, když některé z těchto dětí končí s tyčí v zádech. Každé takové dítě bude v budoucnu trpět bolestí hlavy, pokud ho ta hlava nebolí už teď. Není výjimkou, že jsou děti ve věku šesti, devíti let, u kterých řeším jejich páteř právě kvůli jejich bolestem hlavy. Zamysleme se nad tím, co můžeme udělat pro sebe a také pro svou rodinu – děti, které s námi žijí. Nestálo by za to právě kvůli nim naučit se správně pracovat se svým tělem? Prospělo by to určitě všem.

Začíná pomalu jaro, tak si užívejte prvního sluníčka a vypusťte na chvíli starosti. Uvařte si kávu nebo čaj, zajděte si na procházku, či si otevřete láhev kvalitního vína  🙂

Přeji hezký den

Vaše Lidka