Close

7 jídel proti chřipce

Jak se bránit proti nachlazení a chřipce? Mýt si ruce a brát vitamín C by měl i ten, kdo je očkovaný. Pomáhá i echinacea čili třapatka nachová v kapkách. Doktorka Lynn Griegerová doporučuje proti chřipce a nachlazení konzumovat pravidelně následujících sedm potravin.

1. Slepičí polévka

Tomuto přírodnímu penicilinu věřily už naše prababičky. Léčivé vlastnosti slepičí polévky ale nejsou jen pověrou. Pomůže odblokovat ucpaný nos a krk, je mírná na žaludek, ale přesto dodá spoustu energie. Její léčivé vlastnosti je možné posílit přidáním zeleniny, a to včetně cibule a česneku.

2. Ostrá kořeněná jídla

Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla častěji než obvykle a výsledek se brzy ukáže. Ovšem pokud už chřipku máte a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíše pozor.

3. Česnek

Za typickou chuť česneku může látka aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. Silnou „česnečku“ či toast s česnekem zvládne připravit opravdu každý a jejich účinky jsou zaručené.

4. Čaj

V boji proti chřipce pomáhá také dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít vodu nebo nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje. Zvlášť dobře se v boji proti chřipce či nachlazení osvědčuje čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citronem Vám rozhodně neublíží.

5. Citrusové plody

Jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Nejlépe je začít hned ráno, dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit třeba mandarinkou. Zvýšený příjem vitamínu C je zvlášť důležitý pro kuřáky, protože kouření jednak oslabuje imunitu, jednak i zvyšuje potřebu tohoto vitamínu.

6. Zdroje vitamínu C

Citrusové plody nejsou jediným přírodním zdrojem vitamínu C. Tento základní „protichřipkový“ vitamín se nachází i v bramborách, zelené paprice, jahodách, kiwi či ananasu.

7. Zázvor

Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle nebo třeba kandovaný. Starý recept velí z něj při nachlazení připravit čaj. Je to docela jednoduché. Do šálku dejte 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechejte odstát 5-10 minut a podle chuti přislaďte medem ?

Co naopak chřipce nahrává:

Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, vynechaná jídla a velké množství kofeinu. To vše oslabuje organismus a zvyšuje riziko, že se člověk nakazí. Imunitní systém udržují v dobré kondici celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a proteiny s nízkým obsahem tuku. Do správné výzbroje v boji proti chřipce a nachlazení tedy patří nejen výše zmiňovaná jídla, ale celkově i rozumné stravovací návyky.

Důležité je ale mít na paměti i následující obecné zásady pro očistu organismu.

Pokud jídlo dostatečně nerozkousáte, pokud pijete vodu při jídle, tak jste udělali všechno možné proto, aby se jídlo uvnitř organismu nezpracovalo. Náš organismus je vybudován velice zajímavým způsobem. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou. Chleba a kaše se zpracují za půl hodiny, maximálně do hodiny a koncentrace kyseliny je nižší. Maso, ryby a vajíčka vyžadují silnější kyselinu a 2-3 hodiny pro rozložení. A mastná (smažená) jídla vyžadují alespoň 4 hodiny k tomu, aby se touto kyselinou zpracovala.

Když vezmete nějakou tekutinu a vypijete ji, rozředíte si žaludeční šťávu a snížíte koncentraci té kyseliny. Potraviny potom začínají hnít. Tyto shnilé zbytky se hromadí na vnitřních stěnách střev. Žádný klystýr je nedokáže odstranit a všechno se absorbuje do jater. Odtud vzniká 30-35 % znečištění. Všechno to směřuje od jater k plicím, kde již není dost kyslíku. Poté srdce ty nečistoty dopraví do ledvin, které jsou úplně stejně znečištěné jako játra.

Pokud trpíte chronickým nachlazením, a zdejší tipy proti chřipce na Vás fungují krátkodobě, je potřeba hledat příčinu hlouběji pod povrchem… O různých nemocech a jejich příčinách jsem psala v tomto článku.