Close

Co je mokré, to je čisté

Heslo, které bylo populární z dob minulých ve vojenských kasárnách, nicméně zřejmě platí i dnes.

Před Štědrým dnem mě navštívil klient s dost naraženými zády. Při předvánočním shonu se u nich v rodině strhla poněkud ostřejší výměna názorů. Máma poslala svého pubertálního syna do jeho pokoje s tím, aby si tam uklidil, a taktéž pubertální dceru se snažila opakovaně dostat od notebooku. Stále marně. Chtěla po ní, aby alespoň vytřela podlahu, když už se nijak nepodílí na pečení a jiných předvánočních přípravách. Neobešlo se to bez poměrně hlasitých protestů oné mladé slečny. To však po nějakém čase psychicky nevydržel otec a docela nekompromisně ji vyhodil z jejího pokoje. Opravdu velmi naštvaná se zvedla a demonstrativně práskla dveřmi. Vzala mop a podle již výše zmíněného hesla tu podlahu vytřela. Tak nějak zapomněla dobře ždímat…

Všechno by bylo v pohodě, pokud by otec zůstal natažený v sedačce obývacího pokoje. Ten se však bohužel zvedl a cestou do kuchyně uklouzl na mokré podlaze. Najednou ležel na zemi, praštil se do hlavy a v zádech cítil silnou bolest. Nebyl schopný se pohnout a tak ho odvezla sanitka na vyšetření. Poležel si v nemocnici s lehkým otřesem mozku a na kapačkách na uvolnění svalstva.

Jakmile ho pustili, objevil se u mě. Upřímně, byl ještě stále dost naštvaný… Měl hodně práce, kterou chtěl do Vánoc dodělat, aby měl na svátky volno, což se nepodařilo a navíc se zlobil, že má pokaženou výplatu. Záda jsem napravila, vrátila všechny klouby a obratle tam, kam patří, a doporučila klidový režim. O pár dnů později jsem mluvila s jeho manželkou, která mi řekla, že si manžel vzal práci domů a pracuje v posteli, bolesti v zádech odeznívají, což se ovšem nedá říct o jeho špatné náladě.

Něco pozitivního to však přineslo. Syn má vzorně uklizený pokoj a dcera se zapojila do vánočních příprav.  Byly doby, kdy jsem také musela mít všechno dokonalé, ovšem za ta léta, co mám rodinu, jsem mnoho věcí přestala řešit. Dárky pořídím s předstihem, většinu objednám přes internet a s větším úklidem začínám v září, protože naprosto stačí, že toho mám v práci před Vánoci až nad hlavu.

A jak mi nedávno řekla jedna moje klientka

O Vánocích chodí Ježíšek, ne hygiena.

Tak na to myslete 🙂