Close

Máte skoliózu a trápí vás bolesti v zádech?

Řekla bych, že je to celkem zbytečná otázka. Až 80 % lidí trpí bolestmi zad a krční páteře. Chodí na rehabilitace, které jsou neúspěšné, přinesou úlevu jen částečně anebo jen krátkodobě. Často slyším, že dokud cvičí, tak jsou bolesti pod kontrolou, nicméně pokud z nějakého důvodu chvíli necvičí, bolesti se opět vrátí. Je to začarovaný kruh.

Podělím se s Vámi o jednu zkušenost ze začátku mé praxe. Přišel ke mně muž (34 let) s dlouhodobými bolestmi zad. Jeho potíže byly už tak velké, že nebyl schopný vykonávat svou práci v terénu, a tak ho přeřadili do kanceláře. Ale ani tam to po čase nebylo lepší. Byl to policista, který byl velmi dobře svalově vybavený.  Jeho skolióza byla tak velká, že první, co mě napadlo, bylo „Bože, chlapče, co mám s tebou dělat?“.  Již po dvou návštěvách přestal mít bolesti a po třech měsících byste u něj skoliózu hledali marně. Byl to jediný případ, kdy se i v takovém věku podařilo dát záda znovu dohromady. Nikdy by se to ale nepodařilo, pokud by onen muž neměl tak zpevněné tělo díky výkonnostním zkouškám, kterým se musel čas od času podrobit, pokud chtěl svou práci i nadále vykonávat. Je živým důkazem toho, že i s pokročilou skoliózou se dá pracovat. Má to ale svůj postup.

Celoživotně cvičit, aby nebyly bolesti je dost obtížné, nehledě na to, že většina lidí cvičí špatně, protože neznají pravidla správného pohybu.

Znalost základního pohybového vzorce je předpokladem správného cvičení. Navíc, pokud si osvojíte správnou funkci pohybu, budete používat každý den všechny svaly tak, jak máte. Tím vyřešíte hodně potíží ať už s migrénou, tenisovým loktem nebo právě se stále se opakujícími či zhoršujícími bolestmi. A to je jen začátek. Jsou tady ještě další možnosti, jak dokonale zpevnit tělo a vytvarovat postavu podle vašich představ a ovlivnit tak i skoliózu. Netvrdím, že se zbavíte skoliózy, na to byste museli mít svaly z oceli, ale určitý pokrok k výraznému zkvalitnění života se dostaví.  Výhoda je v tom, že některé techniky můžete provádět v pohodlí vašeho domova.

Termíny Anatomického vzorce pohybu najdete na mých stránkách.

Těším se na vás 🙂