Close

Vitamín C

V době, kdy je venku syrovo, zima leze za nehty nebo je ráno zima a po poledni zase teplo, se začínají množit případy nachlazení a nemoci. A právě v tuto dobu začínáme pořádat nájezdy na lékárny, kde se nás ochotní lékárníci vyptávají, jaký vitamín C si vlastně přejeme. Jestli obyčejný či třeba s pozvolným uvolňováním, jak silný apod. Čím je nám hůř, tím silnější vitamín si odneseme domů. U většiny lidí převládá názor, že syntetický vitamín C je neškodný. Není žádným tajemstvím, že mnoho lidí užívá vitamín C na léčbu chřipky a jiných virových onemocnění s dávkováním mnohonásobně vyšším než je doporučená norma (cca 100 mg).

Vědci se shodují v tom, že vysoké dávky syntetického vitamínu C nezvyšují odolnost organismu proti nachlazení a zvyšováním dávek jen zhoršujete průběh některých infekčních a alergických chorob včetně revmatismu.

Nejnebezpečnějším následkem vysokých dávek vitamínu C je zvýšená srážlivost krve, v jejímž důsledku vznikají sraženiny. Kromě toho se vitamín C podílí i na jiné trestné činnosti a to na oslabení ledvin, vzniku ledvinových a/nebo močových kamenů, které vznikají díky solím kyseliny šťavelové a močové. Syntetický vitamín C působí destruktivně i na jiné vitamíny. Pokud jste brali nebo berete vitamín B12 v injekcích, vitamín C vám tento vitamín docela zlikviduje.

U diabetiků narušují velké dávky vitamínu C proces tvorby inzulinu a zvyšují obsah cukru v moči a krvi. Nedávno vědci zjistili, že velké dávky vitamínu C brzdí rychlost nervovo-svalových impulzů. Tím se zvyšuje svalová únava a je narušena koordinace zrakových a pohybových reakcí. Z těchto důvodů se jeví jako nejpřijatelnější užívat pouze vitamíny v přírodní formě jako je ovoce a zelenina, kterými se určitě nepředávkujete.

Těším se na vás.